Thursday, 23 December 2010

~Dawood Restaurant & Sunflower J&G Meakin~





السلام عليكم
salam khamis..




hari ni nak share satu lagi koleksi meakin..seimbas nampak macam koleksi sunshine tapi ini bukan sunshine tapi sunflower..adik beradik ler tu sebab bezanya cuma sunflower kalernya lebih terang..yang specialnya dapat teko mini & creamer sunflower dari Penang Dawood Restaurant (DR)..

walaupun mak ayah asal kedah saya membesar di bagan ajam penang dari tahun 1982 sehingga mengikut suami tercinta..namun seingat saya tak penah saya menjejak kaki ke DR yang femes ni..kalau salah ayah tolong betuikan ya..hehehe..ayah saya amat suka makan nasi kandar..masih teringat2 kata2 arwah mak saya..cemuih (jemu) balik2 bawak ke kedai mamak makan nasi kandaq..kikiki..memori lama menggamit kembali bila melihat teko & creamer yang suatu ketika dulu penah di gunakan di sana..

hasil sumber google mengatakan Dawood Restaurant ni ditubuhkan pada tahun 1940an Shaik Dawood dari Keelakarai South India..DR ni terkenal dengan nasi beryani, nasi kapitan dll..oleh itu tak mustahil jika DR menempah & custom-made pinggan mangkuk cawan tekonya sendiri untuk kegunaan restorennya..harus saya simpan hatta seketui teko pun sebab benda2 rare macam ni jarang2 nak muncul..terima kasih buat sahabat yang sudi menjual teko & creamer sunflower DR ni..



saiz teko mini Penang DR..



cop mohor sunflower


saya ada 2 creamer sunflower..kalau sesiapa nak barter dengan creamer sunshine silalah roger2 yer..


sampai bertemu lagi..

salam sayang,





4 comments:

  1. salam kak...mmg x rugi collect benda2 rare mcm set DR ni...mana la pgnye yg lain2 kan? mst byk dulu2..hehe

    ReplyDelete
  2. yatt
    memang berseri,,,, canggih ya, DR tu, siap tempah meakin guna cop sendiri lagi... special... memang kena simpan, banyak nostalgia tu,,,

    ReplyDelete
  3. salam yatt,
    wah bestnya restoren nasi kandar tuh siap ada trade mark sendiri kat pgn mgk teko dia. bertuah yatt dpt collect tekonya...rare ni, kena simpan elok2 ni sbb ada byk kenangan dr ibubapa yatt :))

    ReplyDelete
  4. slm yatt , this set is so scantik laaa the color is soo lembutttt and the teko gumuks restoran dawood tu uniknya , mana cheq dapat suma ni issshhh jeles la akakss hehehe

    ReplyDelete

Dear friends..Thanks for visiting Yatt's Precious and I really welcome all your comments..Please leave your comment here..