Sunday, 29 November 2015

~Almari Cermin dan Penyangkut Kot/Topi Antik ~




Assalamualaikum...
salam pagi ahad..



ceria sungguh pagi ahad yang tenang...saya ingin berkongsi kegembiraan mendapat almari kecil berukuran 2 kaki lebar yang mempunyai cermin dan yang menariknya beserta dengan jubin antik..gembira tidak terkata!!!


di atasnya terdapat besi penyangkut untuk diletakkan kot..katau rajin google..di Indonesia dipanggil kapstok kuno/antik ataupun juga lepas diterjemahkan juga melalui google translate sebagai penyangkut kot..hehehe..ia adalah simbol status dan keagungan pemilik kolonial yang menjajah..

juga dipanggil 'Antique Hall Stand'
  a tall piece of furniture with a mirror, several pegs or arms for hats and other articles of clothing (eg:coat), a rack for umbrellas, and a compartment for storage



bagi saya, almari cukup cantik dihiasi cermin hiasan berwarna hijau di kiri dan kanan cermin..ditambah pula dengan jubin yang senada..just perfect!..ditokok tambah pula dengan set Johnson Bros yang juga berwarna hijau..hehehe..



mengikut kata penjual ia merupakan milik seorang kerabat diraja Kedah..saat penjual meletakkan almari ini untuk dijual, terus saya pm..ternyata rezeki saya memiliki almari yang sungguh cantik ini..harga yang ditawarkan juga agak munasabah dengan kondisi almari ni..masih cantik dan terjaga..



saya pernah melihat almari seakan ini di rumah seorang kenalan dan dia mengatakan dia mendapatkannya dari sebuah kedai antik di Jonker Street dengan harga yang amat lumayan..sejak dari saat itu, saya menyimpan niat untuk mendapatkan almari ni..omputih kata by hook or by crook saya nak juga cari yang sama..hehe..alhamdulillah terlaksana..


ini adalah jubin/tiles antik pada cermin tersebut..gambar ini saya penah simpan sejak dari dulu untuk rujukan..hehe..bukan pic saya ye..dari hasil carian google.. 



lastly, terima kasih buat penjual yang bersusah payah menghantar ke rumah..jazakallah..






7 comments:

  1. assalamualaikum kak yatt...apa khabar?/ sekian lama menyepi menghilang...hehe...cantik sungguh almari tu, klu letak pitcher basin antik lg cun....hehe...btw...akak dah duk rumah baru ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam zany..hehe..thanks sbb sudi lagi tinggalkan komen..takde pape menarik..cuma sibuk nak masuk rumah baru dlm 2 minggu lagi..pening nak ngankut pml..pening nak susun etc..sendiri buat sendiri tanggung lah kan..kikiki..nanti dah susun semua kalau lalu bangi meh singgah k..wash basin nanti nak kena cari dalam kotak2 bertimbun..nanti2 akak snap lagik ;-)

      Delete
  2. Salam yatt,

    rumah baru yatt ye...cantik subhanaallah....lama tk dgr khabar yatt......

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam intan..sorry lama tak bertanya khabar..sekali sekala je menjengah blog mahupun fb..harap intan sihat2 selalu..belum pindah lagi..dalam minggu depan baru nak angkut barang skit2 dari rumah lama..kalau ke ukm bangi roger2..dah dekat sangat dah tu ;-)

      Delete
  3. Salam yatt, apa kabar, sangat cantik lemari tuu dengan tiles dan cermin yang sungguh menawan kalbu. Tahniah yatt satu koleksi yang sangat hebat dan bernilai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak aina..terima kasih kak sudi datang menyinggah walaupun jaaaaaaaaarang saya update..huhu..dah tercapai hajat saya nan satu ni..dah taknak ngidam apa2 lagi..penat!..hahaha =))

      Delete
  4. assalaam yatt..apa khabar?
    kakyon ada sebijik ala gini..rasa mcm nak letgo. bila tengok yatt punya..menjadi inspirasi utk kakyon nak mendekonya..

    ReplyDelete

Dear friends..Thanks for visiting Yatt's Precious and I really welcome all your comments..Please leave your comment here..