Sunday, 30 May 2010

~Bedak Nyonya~



salam hujung minggu...



pernahkan uolss perasan kewujudan benda nie?..

pada yang belum penah jumpa..inilah "bedak samfong" atau nama yang lebih femes "bedak nyonya"..bedak nyonya nie adalah buatan hong kong..pada yang ada nostalgia di sebalik bedak nyonya nie mesti dok tengah flash back tu kan..hehe..

bedak nyonya nie saya jumpa di kedai runcit lama masa dok cari2 gula..gula di tesco sebesar2 alam pun boleh habis..so nak tak nak..merayap ke kedai2 runcit lama di sekitar rumah..tak sangka boleh berjumpa bedak nyonya nie..



bedak nyonya nie ada 2 kaler..tapi saya membesar dengan bedak kaler putih seperti di atas..bekas kaler kuning yang dihiasi dengan gambar amoi sepet yang gebu dan berbibir mungil..then ada 2 kuntuman mawar yang menghias satu sudut bedak yang berbentuk empat segi nie..teramat hafal packing dia..arwah mak memang setia pakai bedak nie sejak anak dara sehingga ke akhir hayat..memang gebu..nak pakai bedak ni pun ada style tertentu..sebabnya bedak nie bukan cam compact powder sekarang datang dengan span..masih teringat cara mak mengoles bedak nie ke muka..syahduuuu...

manakala dari perspektif budak2 termasuk saya adik beradik atau kazen2 kesayangan..bedak nie adalah bedak tepung gomak..kalau main2 hantu..bedak ni amat sesuai..hehehe..pabila meningkat remaja pulak..saya lagi selesa guna bedak talkum dari guna bedak nyonya..bukan jual mahal..tapi muka saya jenis berkulit kering..kalau pakai bertambah kering..kawan2 yang lain pulak macamana?..ada tak memori di sebalik bedak nyonya?..meh kita kongsi2 bersama..

apapun..nostalgia bedak nyonya dengan mak masih segar di ingatan........

salam sayang,



15 comments:

  1. yatt, bedak nyonya nie ader dua kaler...satu kaler putih n satu kaler pink.....pada zaman canggih ni...saya gunakan bedak nyonya buat mengilatkan barangan perak dan tembaga.....caranya amik kain..yg kesat tonyo pada bedak nyonya atau bedak batu...n tonyoh kat brg perak atau tembaga....hasilnya mmg cantik.....bebas kimia...hikhik....bedak nyonya nie biasanya tok2 pakai selepas pakai bedak kocok siam atau bedak sejuk baru di oles dgn bedak batu bagi lbih gebu......:)

    ReplyDelete
  2. salam taj..
    hehehe..ada guna jugak yer bedak nyonya nie..bagus petua tu taj..sama2 kita share..kat rumah takdak barang tembaga..kalau ada nanti i try test tengok..hehe..
    mmg ada 2 kaler kan taj..tapi seingat i arwah mak dok guna yang nie jer dulu..maybe rasi ngan kulit..dok cakap pasal bedak kocok siam tu kan..baru i teringat..mana nak dapat kan?..sebab i still boleh ingat bau kocok siam tu..hehe..memang kalau lepas mandi dulu..tok pakat tempek bedak tu kasi sejuk, wangi & gebu..hehehe..betui ler..menggamit kisah silam..thanks ye taj.. ;)

    ReplyDelete
  3. bedak kosok tu.....i selalu beli kat lorong sempit aloq setaq...tp kedai2 kecik kat kawasan utara mmg ada jual lg....

    ReplyDelete
  4. taj..
    kalau u balik a.staq lagi..kot2 u terperasan mana2 bedak kocok tu..belikan utk i yeaa..tapi kalau i dapat dulu i bagitau ..hehehe..

    ReplyDelete
  5. salam yatt..sememangnya ini bedak nie adalah kegunaan kami satu family dulu(YG WANITA je).Kita org panggil bedak batu atau bedak nyonya..Bila tengok kat hand beg rotan mak2 kita mesti ada bedak likes set makeup juga masa tue..Happy Nostalgia..

    ReplyDelete
  6. salam,
    dulu waktu sekolah beli bedak ni je..
    warna pink tu dah macam blusher so takyah berblusher bagai..hehe kenangan sungguuh

    ReplyDelete
  7. Salam yatt


    hahahaha bedak nyonya....dan lagi satu yatt bedak 3A. Ya dulu masa kecik2 nenek akak pakaibedak nyonya nie yg kaler pink. lepas tuh akak pun sama naik pakai. Wah licin kulit muka sebiji jerawat tak ada. Nostalgia sungguh cara pakai dia kan.....ceceah kat jari pastu buat polka dot kat muka byk2 barulah sapu kat muka rata2. tak gitu? itulah kan. Mak akak pun pakai sama disampinmg bedak max factor. Apapun bedak ni mak guna juga sebagai pengilat gerobok cermin isi pinggan mangkuk, tapi yg lebih berkesan bedak 3A tuh dan nmpk kilat tau.

    Al fatehah buat mak yatt yg telah menemui ilahi...... apapun insan yg bernama mak, ibu, umi, mama, mummy, mum adalah insan yg sangat istimewa buat kita semua...kan....


    Dari kecil sehingga dewasa
    Ibu jaga dengan penuh mesra
    Jangan ibu merasai sangsi
    Aku tetap sematkan di hati

    Pada ibu tempat kasih sayang
    Jangan ibu merasai bimbang
    Biar apa pun akan terjadi
    Aku sanggup untuk menghadapi

    Ku berjanji ku akan berbakti
    Pesan ibu kan ku junjung tinggi
    Jiwa raga ku serahkan
    Pada ibu tempat kasih sayang

    Dari kecil sehingga dewasa
    Ibu jagaku penuh belaian
    Segalanya yg ibu hadapi
    Aku tetap akan menghargai

    ReplyDelete
  8. wsalam bro sharif..
    betui3..saya sokong..selalunya mmg untuk kegunaan family..mmg bedak wajib ada kat setiap rumah..cuma saya tak bape suka pakai sebab kulit saya jenis kering..hehe..kalau handbag mak saya kadang2 "berlemoih" ngan bedak2 yg pecah..tu yang tak bape best..apapun mmg nostalgia sungguh bedak nie..

    ReplyDelete
  9. wsalam kniedaz..
    salam kenal dari saya..betul ler kan..banyak kenangan..rasanya semua orang pakai dulu masa kecik2..tapi yg pink tak penah cuba..selalunya beli yg kotak kuning ni jer..apapun..thanks atas komen..jemput datang lagi.. ;)

    ReplyDelete
  10. wsalam kak zura..
    terima kasih atas sajak ibu..sungguh menyentuh hatiku..betul cakap akak..nak pakai pun ada caranya tersendiri kan..mmg muka mak saya sangat gebu bila dah pakai..kalau tak pakai..mak akan kata..awat "mengelit" jer muka tu..meh mak sapu skit..org2 tua dulu kan suka tgk anak2 dia pakai bedak..tak kisah ler bedak sejuk ke bedak nyonya..asal mandi..mesti kena sapu gak..hehehe..mmg nostalgia kan..
    bedak 3A saya tak sure pulak..nanti nak tengok2..rasanya mak saya sungguh setia dengan bedak nyonya jer..setia hingga ke akhir hayatnya..mak akak lagi dasyatt..siap pakai mac..hehehe..cayalahhh..

    ReplyDelete
  11. saye still gune bedak nyonya tu sampai sekarang.. dari kecik.. skarang dh 21, still gune bedak ni.. wajib ade kat rmh n asrama.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bedak ni bole dijadikan bedak sejuk atau pakai macam tu je yee? Mohon penerangan.

      Delete
  12. Wahhhhh betol jugak . kebaikan dia banyyakkan

    ReplyDelete
  13. Akk pun pakai bedak batu ni kalau kat umh..nak kuar rumah baru pakai bedak loose powder atau compact

    ReplyDelete
  14. Kalau nak pakai cam bedak sejuk pun boleh, buh air sikit dn sapu ke muka.kalau just sapu camtu jer pun boleh

    ReplyDelete

Dear friends..Thanks for visiting Yatt's Precious and I really welcome all your comments..Please leave your comment here..