Sunday 10 April 2011

~From Farm to Table~





السلام عليكم
salam tengahari ahad..



n3 sebelum tu saya ada tunjukkan kawasan pernternakaan itik ayah saya..sehari lepas majlis perkahwinan adik saya, kami sekeluarga ada kenduri itik pula..pengantin dah takde sebab pegi berbulan madu di pulau..tajuk n3 di atas mencilok tajuk n3 ayah di fotopages..hehe..

hari itu, 4 ekor itik nila putih terakhir dikorbankan untuk anak dan cucu pak hussain..

tengok tu..fresh from the farm..


itik ditimbang dulu..purata dalam 4 kg..


tuan empunya yang menyembelih..



we olls yang membersihkan bulu2 dan memotong itik2 tersebut..yang bestnya, berkat ada adik2 ipar yang kedua2nya chef di sunway resort..maka menu hari tu disediakan oleh chef erul..hehehe...kakak2nya cuma datang merasa..

inilah menunya..ringkas tapi sodappp hingga menjilat jari..daging itik ni sangat marbeles...ayah cakap daging itik ini lagi sedap dari daging itik yang biasa..

kari itik dengan ubi mengala (kentang)..


goreng pun sodap..abis dikerjakan adik-beradikku..


berpiknik di belakang rumah..angin pun sepoi2 bahasa..sangat2 best..


ni lah chef of the day..erul..


aish makan dengan lahapnya..


sekian catatan ringkas sehari di ladang pemancing ikan..
enjoy & kenyang... ;-)

salam sayang,





3 comments:

  1. yatt...sedapp nyaa....cuba makan ayam peru pulak...lg best...yum yum...ubi benggala la...bukan mengala...sip baik bukan bangla......

    ReplyDelete
  2. taj..hikhik..ubi mengala tu term dari arwah tok teh i ler..dari i kecik2 depa dok panggey camtu..salah asuhan kah?..kikiki..tapi sejak i berhijrah ke KL i panggey potato ajer..kihkih..
    ayam peru tu kena tanya ayah..sayang banget tu ngan ayam peru dia.. :D

    ReplyDelete
  3. yatt, melelih ayaq liuq nengoknya...

    ReplyDelete

Dear friends..Thanks for visiting Yatt's Precious and I really welcome all your comments..Please leave your comment here..