Wednesday, 9 February 2011

~Old Enamel Tiffin Carriers~





السلام عليكم
salam rabu..



cantik kan bekas sia ayan lama yang kalerpul ni..saya tak pasti keluaran tahun bape..yang penting ia memang lama..kena tanya abang pojai & kak ell..hehehe..depa pandai bab2 sia2 lama ni..hasil rembatan kak ema kajang..ada yang bertanya samada kak ema menjual atau tidak..jawapannya kak ema baru mula2 nak letgo barangnya..boleh bertanya pada kak ema sendiri di fb beliau>>Antik Ros Merahjambu..sia ni pun kak ema letgo sebab bukan ros..kalau ros jangan haraplah yer..hehehe..

tiffin kuning keorenan yang paling tinggi 4 tingkat..sama jer saiz setiap tingkat..


tengok tutupnya..mmg jenis lama


yang ni rendah sikit ajer dari yang atas..masih berpenutup & tangkai yang sama..cuma sikit beza..pastu kalau perasan, di tingkat paling bawah paling besar..untuk isi nasi putih atau lauk berkuah memang sesuai kot kan dolu2..



hat ni yang paling cute..cuma 3 tingkat..tangkainya besi keseluruhannya..tapi pada penutupnya pun ada motif bunga..



ketiga2 tiffin enamelku..


pada yang tertinjau2 di belakangnya..sesi ulangtayang..
porcelain tiffins..semuanya dari haizul..



saya masih cuti arini, menjaga dan melayan karenah dua beradik yg dikuarantinkan.. si kecik pun dah terjangkit..ni pics dua beradik yang sedang kegatal-gatalan dan garu-mengaru antara satu sama lain..hehehe..pic sebelum mandi..dalam pic tak nampak pulak measles..


sampai bertemu lagi..
tata..

salam sayang,






4 comments:

  1. hahahhahhahaa....sebelum tu sy nak gelak2 dulu...hahahha....lawak la tgk gmbr hero2 akak kat bawah skali tu...menggaru2 antara 1 same lain...hehehe...kelakar nengoknye...apepun smoga cepat sembuh kpd adik berdua =)
    kebetulan n3 kite same kan pasal si'a...hehehe.. mmg cntik sia enamel bunga2 ni kak...sy 1 pun tarak..hahah..tringat dulu kat umh nenek ada 3 biji, abis dijual ke keli** botol....huhu... nak beli kat sini mmg mahal, semua harga tinggi2...suke sy tgk..hehee

    ReplyDelete
  2. salaam yattttt...sungguh menjeles niee..memang cantik and nampak sangat klasik tiffin lama tuu..cam tengok filem lama pulak..sangat nostalgik..sian la anak bujang yatt dua orang tu..memang gatal2 kalau kena chiken pox nie..kita yang dewasa nie pun tak tahan..apatah lagi budak2..nanti dah kering, sapu bio oil..good for scar :-)

    ReplyDelete
  3. salam yatt,
    x tahan akk tgk tiffin2 tu posing, menggoda betul ler...koleksi tiffin yatt ni mbangkitkan semangat akk utk collect hat ni pulak....huhuhu,
    btw...congrats yatt utk koleksi yg mabeles ni,
    cute pic ur boys tgh menggaru tuh...may get well soon ya :)

    ReplyDelete
  4. hai yatt..lama x jenguk..kalau yatt berhasrat collect tiffin pada saya tiffin tahap rare adalah nyonya tiffin kebiasannya background nyonya tiffin mempunyai warna yg striking serta motif bunga emboss yg menyerlah dan juga saiz yg agak unik berbanding tiffin keluaran china dan japan. Harga pasaran boleh memcecah sehingga RM 800 tetapi sekiranya dpt lingkungan rm400 kebawah dgn condition yg menarik ! pada saya itu sudah cukup murah..boleh sambarr..dan tidak lupa juga tiffin yg ada tertera perkataan selamat pengantin baru, selamat pakei atau sebagainya..cuma saya tidak pasti adakah itu nyonya tiffin atau tiffin japan.

    Awas tiffin juga ada di keluaran semula. (reproduction)barang tipu..!!!

    ReplyDelete

Dear friends..Thanks for visiting Yatt's Precious and I really welcome all your comments..Please leave your comment here..