Sunday, 29 November 2015

~Almari Cermin dan Penyangkut Kot/Topi Antik ~




Assalamualaikum...
salam pagi ahad..



ceria sungguh pagi ahad yang tenang...saya ingin berkongsi kegembiraan mendapat almari kecil berukuran 2 kaki lebar yang mempunyai cermin dan yang menariknya beserta dengan jubin antik..gembira tidak terkata!!!


di atasnya terdapat besi penyangkut untuk diletakkan kot..katau rajin google..di Indonesia dipanggil kapstok kuno/antik ataupun juga lepas diterjemahkan juga melalui google translate sebagai penyangkut kot..hehehe..ia adalah simbol status dan keagungan pemilik kolonial yang menjajah..

juga dipanggil 'Antique Hall Stand'
  a tall piece of furniture with a mirror, several pegs or arms for hats and other articles of clothing (eg:coat), a rack for umbrellas, and a compartment for storage



bagi saya, almari cukup cantik dihiasi cermin hiasan berwarna hijau di kiri dan kanan cermin..ditambah pula dengan jubin yang senada..just perfect!..ditokok tambah pula dengan set Johnson Bros yang juga berwarna hijau..hehehe..



mengikut kata penjual ia merupakan milik seorang kerabat diraja Kedah..saat penjual meletakkan almari ini untuk dijual, terus saya pm..ternyata rezeki saya memiliki almari yang sungguh cantik ini..harga yang ditawarkan juga agak munasabah dengan kondisi almari ni..masih cantik dan terjaga..



saya pernah melihat almari seakan ini di rumah seorang kenalan dan dia mengatakan dia mendapatkannya dari sebuah kedai antik di Jonker Street dengan harga yang amat lumayan..sejak dari saat itu, saya menyimpan niat untuk mendapatkan almari ni..omputih kata by hook or by crook saya nak juga cari yang sama..hehe..alhamdulillah terlaksana..


ini adalah jubin/tiles antik pada cermin tersebut..gambar ini saya penah simpan sejak dari dulu untuk rujukan..hehe..bukan pic saya ye..dari hasil carian google.. 



lastly, terima kasih buat penjual yang bersusah payah menghantar ke rumah..jazakallah..






18 comments:

  1. assalamualaikum kak yatt...apa khabar?/ sekian lama menyepi menghilang...hehe...cantik sungguh almari tu, klu letak pitcher basin antik lg cun....hehe...btw...akak dah duk rumah baru ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam zany..hehe..thanks sbb sudi lagi tinggalkan komen..takde pape menarik..cuma sibuk nak masuk rumah baru dlm 2 minggu lagi..pening nak ngankut pml..pening nak susun etc..sendiri buat sendiri tanggung lah kan..kikiki..nanti dah susun semua kalau lalu bangi meh singgah k..wash basin nanti nak kena cari dalam kotak2 bertimbun..nanti2 akak snap lagik ;-)

      Delete
  2. Salam yatt,

    rumah baru yatt ye...cantik subhanaallah....lama tk dgr khabar yatt......

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam intan..sorry lama tak bertanya khabar..sekali sekala je menjengah blog mahupun fb..harap intan sihat2 selalu..belum pindah lagi..dalam minggu depan baru nak angkut barang skit2 dari rumah lama..kalau ke ukm bangi roger2..dah dekat sangat dah tu ;-)

      Delete
  3. Salam yatt, apa kabar, sangat cantik lemari tuu dengan tiles dan cermin yang sungguh menawan kalbu. Tahniah yatt satu koleksi yang sangat hebat dan bernilai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak aina..terima kasih kak sudi datang menyinggah walaupun jaaaaaaaaarang saya update..huhu..dah tercapai hajat saya nan satu ni..dah taknak ngidam apa2 lagi..penat!..hahaha =))

      Delete
  4. assalaam yatt..apa khabar?
    kakyon ada sebijik ala gini..rasa mcm nak letgo. bila tengok yatt punya..menjadi inspirasi utk kakyon nak mendekonya..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum sis yatt, cantiknye almari ni.

    ReplyDelete
  6. صباغ الكويت افضل خدمة يحتاجها اهل الكويت فى الوقت الحالي حيث انه من النادر ان تجد صباغ بالكويت محترف ولكن اليوم فى موقع صباغ الكويت سوف تجد افضل صباغين وافضل ديكورات الكويت على احدث صيحه لعام 2021 مثل ورق جدران مودرن بالكويت  ويوجد لدينا تركيب باركية خشب بالكويت ومع ارتفاع الاسعار يمكنك ايضا تركيب بديل الرخام بالكويت وهناك موديلات جديده مثلا استيل الكويت  ناتي الى افضل صباغين بالكويت هنالك جنسيات مختلفة مثل صباغ مصري و صباغ باكستاني وايضا هنالك صباغ هندي جميع الصباغين على اعلى مستوى وبالاخص صباغ عراقي  ونقوم بتقديم الخدمات فى جميع مناطق الكويت مثل صباغ الجهراء  و صباغ مبارك الكبير  و صباغ حولي  و صباغ الفروانية بالاضافة الى صباغ العاصمة  و صباغ الاحمدي  جميع تلك الخدمات نقدمها بالاضافة الى صباغ وايضا صباغ بالكويت بالاضافة الى ارخص صباغ و اشطر صباغ و افضل صباغ ولدينا معلم صباغ يوجد لدينا افضل صباغ بالكويت

    ReplyDelete
  7. صباغ الكويت افضل خدمة يحتاجها اهل الكويت فى الوقت الحالي حيث انه من النادر ان تجد صباغ بالكويت محترف ولكن اليوم فى موقع صباغ الكويت سوف تجد افضل صباغين وافضل ديكورات الكويت على احدث صيحه لعام 2021 مثل ورق جدران مودرن بالكويت  ويوجد لدينا تركيب باركية خشب بالكويت ومع ارتفاع الاسعار يمكنك ايضا تركيب بديل الرخام بالكويت وهناك موديلات جديده مثلا استيل الكويت  ناتي الى افضل صباغين بالكويت هنالك جنسيات مختلفة مثل صباغ مصري و صباغ باكستاني وايضا هنالك صباغ هندي جميع الصباغين على اعلى مستوى وبالاخص صباغ عراقي  ونقوم بتقديم الخدمات فى جميع مناطق الكويت مثل صباغ الجهراء  و صباغ مبارك الكبير  و صباغ حولي  و صباغ الفروانية بالاضافة الى صباغ العاصمة  و صباغ الاحمدي  جميع تلك الخدمات نقدمها بالاضافة الى صباغ وايضا صباغ بالكويت بالاضافة الى ارخص صباغ و اشطر صباغ و افضل صباغ ولدينا معلم صباغ يوجد لدينا افضل صباغ بالكويت

    ReplyDelete
  8. صباغ الكويت .. هل تبي صباغ شاطر ورخيص بالكويت ؟ هل تريد فني تركيب ورق جدران أو معلم جبس بورد أو تركيب باركيه؟ لا داعي للبحث كثيرا، نحن نوفر لك أفضل الفنيين في الكويت، خدمات صباغة و تركيب ورق جدران وباركيه وجبس بورد علي أعلي مستوي من الحرفية والمهارة، من خلال فنيين متميزين ومدربين، قادرين على تنفيذ أي تصميم يخطر ببالك، لدينا تصميمات بأفكار لا تنتهي، ديكورات مودرن عالمية.

    لدينا أفضل صباغين بالكويت، جنسيات مختلفة، صباغ شاطر ورخيص، نوفر خدمة مميزة جدا بأقل الأسعار, يتميز الفنييون لدينا بالمهارة العالية والسرعة فى التنفيذ، لأننا نحرص على وقتك ونعرف قيمته، وأيضا نهتم جدا بأدق التفاصيل ولا نترك اي ثغرة فى عملنا، كل عمل نقوم به هو لوحة فنية نفتخر بضمها الي سجل أعمالنا.

    ReplyDelete

Dear friends..Thanks for visiting Yatt's Precious and I really welcome all your comments..Please leave your comment here..